SIKÇA SORULAN SORULAR - ÖĞRETİM ELEMANLARI

  1. Hangi dersler için değerlendirme anketi açılır?

    Bazı dersler anket uygulanabilir olmadığı için değerlendirme dışı bırakılmıştır. Mesela, tez, proje, yönlendirilmiş araştırma gibi.  Bunun dışında sınıf mevcudu lisans seviyesinde 8’den az, lisansüstü seviyede 6’dan az olan dersler de değerlendirme anketine alınmaz (ufak sınıflarda gizlilik ilkesinin korunmasının  güç olacağından hareketle).

  2. Dersimin değerlendirme sonuçlarını ne zaman ve nasıl görebilirim?

    Ders Değerlendirme anketi sonuçları not verme dönemi kapandıktan sonra ilan edilir. Anket sonuçlarına http://registration.boun.edu.tr adresinde “Instructor” alanına kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparak erişebilirsiniz.

  3. Ders değerlendirme sonuçlarını kimler görebilir?

    Öğretim elemanı nitel ve nicel sonuçları görebilir. Bölüm başkanı, Fakülte dekanları ve Enstitü/Yüksekokul müdürleri kendi birimlerine bağlı tüm öğretim elemanlarına ait nitel ve nicel sonuçları görebilir. İlgili Rektör Yardımcısı tüm öğretim elemanlarına ait nitel ve nicel sonuçları görebilir.

  4. Ders esnasında yapılan kağıt anket ile online anket uygulamaları arasında katılım oranları ve geçerlik açısından fark var mı?

    Akademik araştırmalar online değerlendirmelerde katılım oranının daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak, aynı çalışmalar anketin yapıldığı ortamın öğrencinin verdiği yanıtlara anlamlı bir etkisi olmadığını buluyor. Online ankette açık uçlu sorulara daha çok katılım olduğu ve daha ayrıntılı cevap verildiği gözlemleniyor.

  5. Katılım oranlarını nasıl arttırabilirim?

    Öğretim elemanından giden hatırlatma mesajlarının ve öğretim elemanın derste ders değerlendirme sistemi hakkında bilgilendirmesinin öğrenci katılımına pozitif etkisi olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Dönem ortasında yapılan ders değerlendirmesi öğrencinin dönem sonu ders değerlendirme anketine katılımını olumlu yönde etkiliyor. Dönem ortasında yapılan ders değerlendirmesi sonuçları öğrenci ile paylaşıldığında ve bu sonuçlar ışığında derste iyileştirmeler yapıldığında öğrencinin katkısının fark yarattığını görmesi ile süreci sahiplenmesi sağlanmış oluyor. Dönem ortası ders değerlendirmesinde kullanılabilecek yöntemler:

    • Kağıt  anket
    • Açık uçlu sorular
    • Online anket

    Dönem ortası ders değerlendirme yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

    The McGraw Center for Teaching and Learning, Princeton University
    Derek Bok Center for Teaching and Learning, Harvard University