HARÇLAR VE ÜCRETLER

Her akademik eğitim-öğretim yılı, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı payları (örgün eğitim harçları) ve öğrenim ücretleri Resmi Gazete ile yürürlüğe girdikten sonra Üniversite Yönetim Kurulu tarafından ilan edilir.

  • Kayıt Süreci
    1. Mali yükümlülüğü olmayan öğrencilerin kayıt sistemine erişimi akademik takvimde ilan edilen tarihte açılacaktır. Öğrencinin hazırladığı ve akademik danışmanına ilettiği ders programının danışman tarafından akademik takvimde belirtilen kayıt dönemi içinde onaylanması halinde öğrenci ilgili yarıyılda kayıtlı öğrenci statüsünde olacak ve öğrencilik haklarından faydalanacaktır.
    2. Mali yükümlülüğü olan öğrencilerin kayıt sistemine erişimi mali yükümlülüklerini tamamladıktan sonra açılacaktır. Öğrencinin hazırladığı ve akademik danışmanına ilettiği ders programının danışman tarafından akademik takvimde belirtilen kayıt dönemi içinde onaylanması halinde öğrenci ilgili yarıyılda kayıtlı öğrenci statüsünde olacak ve öğrencilik haklarından faydalanacaktır.
    • Mali yükümlülüğü bulunan öğrencilerin ÖBİKAS Sistemi’ ne Öğrenci Katkı Payı ücretlerine ait ödemelerini tamamlamadan giriş yapmaları halinde sistem, “eksik ödeme” nedeniyle hata verecektir.
    • Ödemeler; Garanti Bankası’na ait ATM’lerden, şubelerden ya da Internet şubelerinden akademik takvimde belirtilen tarihlerde ÖĞRENCİ NUMARASI kullanılarak yapılır. Havale ya da EFT ile para transferi yapılmamalıdır. Üniversite yetkilileri tarafından özel durumlar için aksi belirtilecek olursa, bu tip ödemelere ait dekontlar mezun oluncaya kadar saklanmalıdır.
    • Banka sistemleri üzerinde Öğrenci Katkı Payı ödemeleri (kısmi olarak ödemeler yapılabilir) için Harç Ücreti (HRC) seçeneği kullanılmalıdır. Banka görevlileri aksini belirtse dahi HRC ödemesi haricinde ödeme yapmayınız. Kayıt Ücreti (KYU) ödemesi yapılmayacaktır.
  • Örgün Eğitim Lisans ve Lisansüstü Programlarda Normal ve Azami Öğrenim Süreleri
    Programlar Normal Süre Azami Süre
    Dil Hazırlık sınıfı 1 yıl 1 yıl
    Lisans 4 yıllıklar 8 dönem 14 dönem
    Lisans 5 yıllıklar 10 dönem 16 dönem
    Yüksek Lisans Tezli 4 dönem 6 dönem
    Yüksek Lisans Tezsiz 3 dönem 3 dönem
    Doktora- Yüksek Lisans sonrası 8 dönem 12 dönem
    Doktora- Lisans sonrası 10 dönem 14 dönem
  • 2024 - 2025 Eğitim Öğretim Yılı Öğrenci Katkı Payı ve Öğrenim Ücretleri
    • Programın Normal Süresi Sonunda Mezun Olamayan Lisans ve Lisansüstü Öğrenciler için Katkı Payı
      LİSANS PROGRAMLARI
      (Programın normal süresinde olan öğrenciler katkı payından muaftır.)
      DÖNEMLİK
      Eğitim Fakültesi- 4/5 Yıllık Programlar 923,25 TL
      Fen Edebiyat Fakültesi 923,25 TL
      İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1.015,50 TL
      Mühendislik Fakültesi 1.257,75 TL
      Yönetim Bilimleri Fakültesi 1.015,50 TL
      Hukuk Fakültesi 1.015,50 TL
       
      LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI (I. Öğretim Programları)
      (Programın normal süresinde olan öğrenciler katkı payından muaftır)
      DÖNEMLİK
      Yüksek Lisans Programları 836,25 TL
      Doktora Programları 836,25 TL
      Açıklamalar

       

      1. Programın normal süresinde eğitim gören öğrenciler katkı payından muaftır.
      2. Vakıf yükseköğretim kurumları veya yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yapan T.C. uyruklu öğrenciler de bu esaslara göre katkı payı öderler.
      3. İngilizce hazırlık programının birinci yılında olan öğrenciler katkı payından muaftır. İngilizce hazırlık programı birinci yılının sonunda başarısız olan öğrenciler, ilgili programın yukarıda belirtilen katkı payını ödedikten sonra hazırlık beklemeli statüden hazırlık izinli statüye geçerek öğrencilik haklarından faydalanabilirler.
      4. Çift ana dal programlarına tanınan 1 yıllık ek süre normal süre olarak sayılır.
      5. Yan dal programlarına tanınan 1 yarıyıllık ek süre normal süre olarak sayılır.
      6. Devlet Yükseköğretim Kurumlarında görevli olup, birinci öğretimde lisansüstü öğrenim gören araştırma görevlileri belgelerini Harç Birimi’ne teslim etmeleri kaydıyla  katkı payından muaftır.
      7. Şehit ve gazi çocuğu olan öğrenciler öğrenimleri süresince katkı payından muaftır.
      8. Bakanlıklar ve kamu kuruluşları adına mecburi hizmet karşılığı öğrenim gören öğrencilerin katkı payı ödemeleri ilgili Bakanlık/Kuruluş tarafından yapılır.
      9. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olup, ÖSYM Merkezi yerleştirme sınavı ile lisans programlarına yerleştirilenler ile bu şekilde yerleştirilip, lisans programlarını tamamlayanlardan lisansüstü eğitim programına yerleştirilen öğrenciler, öğrenim ücreti bakımından Türk öğrenciler ile aynı uygulamaya tabidir.
      10. Bir Yükseköğretim  programına kayıtlı iken tekrar girdiği sınav sonucuna göre başka bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrenciler, kayıt yaptıracakları yükseköğretim programına ait katkı payı ücretine tabidir.
         
    • Yurtdışından Öğrenci Kontenjanları kapsamında kayıt yaptıran lisans ve lisansüstü öğrenciler için öğrenim ücretleri

      2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Yurtdışından Öğrenci Kontenjanları kapsamında kayıt yaptıran lisans öğrencileri ve yabancı uyruklu lisansüstü öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti miktarları için tıklayınız.

      Açıklamalar

      1. Vakıf yükseköğretim kurumları veya yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yapan yabancı uyruklu öğrenciler de bu esaslara göre öğrenim ücreti öderler.
      2. Çift ana dal programlarına tanınan 1 yıllık ek süre normal süre olarak sayılır.
      3. Yan dal programlarına tanınan 1 yarıyıllık ek süre normal süre olarak sayılır.

      Muafiyet Kapsamındaki Öğrenciler

      Normal eğitim süresi dahilinde olmak üzere

      • Lisans Programlarına 2021-2022 akademik yılından önce Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanı kapsamında kayıt yaptıran T.C. uyruklu öğrenciler,

      • Lisans Programlarına 2021-2022 akademik yılından önce Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanı kapsamında kayıt yaptıran Mavi Kart sahibi öğrenciler

      • KKTC uyruklu olup ortaöğretimini (lise) KKTC'de tamamlayan öğrenciler

      Bu bağlantıda listelenen liselerden mezun lisans öğrencileri (Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından ödenir)

      • Lisans Programlarına 2021-2022 akademik yılından önce Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanı kapsamında kayıt yaptıran Suriye vatandaşları

      • Türkiye Burslusu olarak öğrenim görmekte olan öğrenciler(Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından ödenir)

      Öğrenim ücreti ve katkı payı ödemelerinden muaftır.

    • İngilizce Hazırlık Sınıfı Öğrencileri

      İngilizce hazırlık programı birinci yılının sonunda başarısız olan öğrenciler ikinci yıl isterlerse öğrencisi oldukları bölüm/program katkı payını ödeyerek kayıt yaptırabilirler. Üniversite Yönetim Kurulunun 21.11.2012 gün, 2012/28 sayılı toplantısında alınan karar doğrultusunda kayıtlı hazırlık beklemeli öğrenciler aşağıdaki haklardan yararlanabilir.

      Yemek Ücreti Öğrenci fiyatından
      Yurt Kalamazlar
      Burs Alamazlar
      Paso Alabilirler
      Öğrenci Belgesi Alabilirler
      Kütüphane Kullanabilir, dışarı kitap çıkarabilirler
      Sosyal Tesislerden yararlanma Öğrenci statüsünde yararlanırlar
      Öğrenci Faaliyetleri Kulüp faaliyetlerine katılabilirler, Üniversiteyi temsil edebilirler
    • II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğrencileri
      • II. Öğretim Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans öğrencilerinin, akademik kayıt işlemleri için önce Öğrenci Öğrenim ücretlerine ait ödemelerini tamamlamaları gerekmektedir. 
      • Öncelikle ÖBİKAS üzerindeki “Payment Calculator” ekranı kullanılarak alınması planlanan dersler doğrultusunda ne kadar ücret ödeneceği belirlenmelidir.
      • Ödemeler; Garanti Bankası’na ait ATM’lerden, şubelerden ya da Internet şubelerinden akademik takvimde belirtilen on-line ödeme tarihleri arasında ÖĞRENCİ NUMARASI kullanılarak yapılır. Kesinlikle havale ya da EFT ile para transferi yapılmamalıdır. Üniversite yetkilileri tarafından özel durumlar için aksi belirtilecek olursa, bu tip ödemelere ait dekontlar mezun oluncaya kadar saklanmalıdır.
      • Banka sistemleri üzerinde Öğrenci Katkı Payı ödemeleri (kısmi olarak ödemeler yapılabilir) için Harç Ücreti (HRC) seçeneği kullanılmalıdır. Banka görevlileri aksini belirtse dahi HRC ödemesi haricinde ödeme yapılmamalıdır.
      • 2024-2025 akademik yılı II. öğretim tezli ve tezsiz yüksek lisans programları "kredi ücretleri" için tıklayınız.

      Ayrıntılı bilgi almak için ilgili program koordinatörlüğü ile temasa geçiniz.

  • Sıkça Sorulan Sorular
    1. Hazırlık sınıfında geçirdiğim süre lisans veya lisansüstü programlarındaki normal süreye sayılıyor mu?

      Hayır.

    2. Kayıtsız geçirdiğim süreler normal/azami okuma süresinden düşülecek mi?

      Evet.

    3. Araştırma görevlisiyim. Programımda normal süremi aştım. Katkı Payı veya Öğrenim Ücreti ödeyecek miyim?

      Devlet Yükseköğretim Kurumlarında görevli olup, birinci öğretimde lisansüstü öğrenim gören araştırma görevlileri katkı payından muaftır.

    4. Mavi Kart sahibiyim. T.C. uyruklu öğrencilere uygulanan öğrenci katkı payını ödeyebilir miyim?

      Sadece 2021-2022 akademik yılından önce kayıt yaptıran ve Mavi Karta sahip öğrenciler normal eğitim süresince katkı payı ve öğrenim ücretin muaftırlar. Ancak normal eğitim süresini aşmaları durumunda T.C. uyruklu öğrencilerin ödediği katkı payı ücretini öderler. 2021-2022 akademik yılından sonra kayıt yaptıran ve Mavi Kart sahibi öğrenciler normal eğitim dahilinde de öğrenim ücreti öderler.